Z okazji Światowego Dnia Zdrowia przypadającego corocznie na dzień 7 kwietnia z inicjatywy naszej terapeutki i psychologów zorganizowaliśmy akcję kulinarną pod hasłem: „Pszczyński Master Szef”
Do konkursu przystąpiły zespoły kucharzy z pięciu grup zakładu i schroniska, wszyscy gotowali w swoich kuchniach grupowych. Przygotowane dania miały spełniać wymogi tzw. zdrowej kuchni.
Potrawy oceniane były w 3 kategoriach: walory smakowe, estetyka podania oraz informacje o daniu.
Szanowne Jury obradowało w 5 osobowym składzie, oprócz 3 organizatorów swoją obecnością zaszczycił nas Pan Kierownik Internatu i Pan Wychowawca Wacław. Pozostali wychowawcy wspierali nas dobrym słowem.
Przygotowanie dań wymagało od uczestników zaangażowania, wiedzy, umiejętności kulinarnych, woli współpracy, kreatywności i umiejętności organizacyjnych i tego wszystkiego nie zabrakło!
Efektem pracy zespołów kucharzy były pyszne, oryginalne i zdrowe dania, które przerosły oczekiwania jurorów.
Wśród propozycji menu znalazła się Paella z kurczakiem, kurczak paprykowy z kolendrą w śmietanie, faszerowane bakłażany z wyważonym słodko-słonym smaczkiem, tradycyjne kotleciki drobiowe z sałatką i ziemniakami puree a także medaliony z indyka z oscypkiem i żurawiną oraz sernik z malinami. Pyyyycha!!!
W ramach rozstrzygnięcia konkursu Jury postanowiło przyznać równorzędne nagrody w postaci bonów na wspólne, „zdrowe” gotowanie dla wszystkich grup. Dodatkowo wyróżniliśmy każdego uczestnika za osobisty wkład we wspólną pracę.
Najważniejsze wyróżnienia to:
Tytuł Srebrnej Kielni, czyli MasterChefa przypadł Szymonowi, najbardziej samodzielnemu, pracowitemu i utalentowanemu kucharzowi.
Następnie wyróżniliśmy 2 najlepsze duety kucharzy: Piotr and Maciej oraz Kamil and Daniel.
Na wyróżnienie zasłużył także najbardziej odważny kucharz Przemek oraz zespół kucharzy z grupy 5 za dodatkową inicjatywę i umiejętność planowania.
B R A W O!!!
Ż y c z y m y d a l s z y c h s u k c e s ó w k u l i n a r n y c h